Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI 

        Meslek Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP)  kapsamında mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan birisidir. 

           Bilişim Teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen Pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve uygulamaktadır. Bilişim sektörü firmaları, hizmetleriyle ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.

  Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bilişim Teknolojileri Alanı altında; 

  •    Ağ İşletmenliği
  •    Bilgisayar Teknik Servisi
  •    Veri Tabanı Programcılığı
  •    Web Programcılığı

          Dallarında Türkiye'de Bilişim sektöründe bu dalların öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanması ile sektörde yıllardır süregelen eğitim açığını giderecek önemli biri girişil olacağı düşünülmektedir. 

           Mesleki     Eğitim   ve Öğretim    Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programının hazırlanmasında, Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversiteden alan uzmanları ve meslek elemanlarıyla iş birliği içinde çalışılmıştır. 

 

             Bu  doğrultuda   Bilişim Teknolojileri alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programları hazırlamak hedeflenmektedir. 

26.11.2012 9817

ÜNİVERSİTE EĞİTİM 

  • Türkiye'de her türlü üniversitelerde okuyabilir
  • Üniversitelerin iki(2) yıllık programlarını bitirdikten sonra dikey geçiş sınavıyla mühendislik  ya da öğretmenlik bölümlerinde eğitiminize devam edebilirsiniz.
  • Üniversitede iken alanınızda çalışabilir, gelir elde ederek üniversite okuyabilirsiniz. 

İŞ İMKANI

Bankaların, şirketlerin, kamu kurum ve kuruluşların BİLGİ İŞLEM MERKEZLERİNDE ve YAZILIM ALANLARINDA iş bulabilirler

Memur alımı için yapılan KPSS sınavında belli bir puanı aldıktan sonra Kamu Kuruluşlarında ve özel iş yerlerinde en çok işe alınacak elaman Bilişim Teknolojileri Alanından mezun olan öğrencilerden alınmaktadır.

 

MTOK nedir?

M.T.O.K. kısaltmasının açılımı Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları olmaktadır. Bu sistemin amacı meslek lisesi mezunlarının daha önce katsayı farkından ötürü tercih edemedikleri mühendislik bölümleri gibi üst düzey bölümleri tercih edebilmeleri için yapılmış bir düzenlemedir. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikli olarak ilgili meslek lisesi programlarından mezun olanların yerleşebileceği anlamına gelmektedir. Tercih eden meslek lisesi mezunları yerleştikten sonra kontenjan kalırsa, yeterli puanı almaları şartıyla anadolu lisesi ya da diğer alan mezunları yerleşebilirler.

Bu M.T.O.K. bölümlerini tercih edecek mesleki ve teknik eğitim almış öğrencilerin OBP (ortaöğretim başarı puanları) 0,12 ile çarpılır ve bunun dışında ek puan ya da ayrıcalık tanınmaz.

 

Bu fakültelere yerleşen öğrenciler eksik oldukları matematik ve fen dersleri için bir yıl intibak eğitimi alacaklardır.  Bu fakültelerde eğitim daha çok uygulamaya dayalı olacaktır. 8 dönemlik eğitimlerinin son döneminde bu öğrenciler iş yeri eğitimi alacaklardır.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI M.T.O.K. BÖLÜMLERİ

Sevgili öğrenciler, Teknoloji/Sanat ve Tasarım/Turizm Fakültelerindeki lisans programlarının iki tür kontenjanı vardır.

1. Genel Kontenjan: Bu bölümleri tüm adaylar tercihlerinde gösterebilirler. Bilişim Teknolojileri Alanından mezun olan bir öğrenci bu bölümleri tercih etmesi durumunda  0,12 AOBP'li puanı kullanılır ve tüm adaylar arasında yarışır.

2. M.T.O.K. Kontenjanı: Bu bölümleri yalnızca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının ilgili alanlarından mezun olan öğrenciler tercih edebilirler.

M.T.O.K. bölümlerine meslek lisesi öğrencileri eğer alanlarına uygun ise 0,12 AOBP'li puanlarıyla yerleşirler.  Yani ek puan alamazlar. Ancak yalnızca kendileri gibi meslek lisesi çıkışlı adaylardan ilgili alanlardan mezun olan adaylarla yarışarak bu bölümlere yerleştirilirler. Bu durum da sınırlı sayıda adayla yarıştıkları için büyük bir avantaj sağlar. M.T.O.K. Kontenjanı bölümlerini normal lise çıkışlı adaylar tercihlerinde gösteremezler.

 

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI MEZUNLARININ M.T.O.K KONTENJANLARI
BÖLÜM ADI YKS PUAN TÜRÜ ÖĞRENİM SÜRESİ BÖLÜM TANITIMI TABAN PUANLARI
Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4   09-03-2017
Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4   09-03-2017
Bilişim Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K) SAY 4   09-03-2017
Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4   09-03-2017
Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4   09-03-2017
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4   09-03-2017
Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)  SAY 4   09-03-2017
Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K.) SAY 4   09-03-2017


TABLO 3C Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının  Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları

A.KOD

ALAN ADI

DAL ADI

ÖN LİSANS PROGRAMLARI

PUAN TÜRÜ

 

 

 

 

 

 

6006

 

 

 

 

 

 

       BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

 

 

 

 

 

 

ALANI VE TÜM DALLARI

Basım ve Yayın Teknolojileri

 

 

 

 

 

 

TYT PUANI

Basın ve Yayıncılık

Bilgi Güvenliği Teknolojisi

Bilgi Yönetimi

Bilgisayar Operatörlüğü

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Teknolojisi

Coğrafi Bilgi Sistemleri

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri

Görsel İletişim

Görsel Tasarım

İnternet ve Ağ Teknolojileri

Mobil Teknolojileri

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği

Sahne ce Gösteri Sanatları Teknolojisi

Web Tasarımı ve Kodlama